Voor onze mediaverkenning doen wij onderzoek naar dingen waarvan wij denken dat ze baat hebben bij ons verdere project. Dit kan onderzoek zijn naar de muziekindustrie, onze opdrachtgever en haar inspiraties, de doelgroep, trends en ontwikkelingen, mediaproducten etc. Hieronden staat al het onderzoek dat ik heb gedaan voor onze mediaverkenning en onderaan vind je de uiteindelijke mediaverkenning.
Voor het onderzoek naar onze opdrachtgever heb ik meerdere bronnen geraadpleegd. Veel informatie over Milo was al te vinden op haar social media zoals Facebook en Instagram. Dit is Library onderzoek. Ook heb ik de vragen die wij en andere leerlingen hadden tijdens de ontmoeting met Milo opgenomen en uitgewerkt. Dit hoort bij Field onderzoek. Hier heb ik uiteindelijk een conclusie uit gehaald en beschreven hoe we dit kunnen toepassen op ons project. Zo zijn er al veel wensen van Milo besproken bij de ontmoeting en weten we dat Milo van een moody en mysterieuze vibe houd. Klik hieronder voor het volledige document.
Ik heb een onderzoek gedaan naar trends en ontwikkelingen van 2020. Dit onderzoek heb ik online gedaan en behoort tot Library onderzoek. Ik heb mijn onderzoek gefocust op Designtrends en Social media trends omdat we dit kunnen gebruiken voor de website én het social media plan voor onze opdrachtgever. Zo zien we welke kleurpalleten, thema's en technieken trending zijn en kunnen we hierop inspelen. Uit ons andere onderzoek blijkt dat de doelgroep deels de jongere generatie is. TikTok word steeds populairder onder jongeren dus kunnen we onze artiest ook promoten via TikTok. Voor de website kunnen we de trends volgen voor zover onze artiest deze ook fijn vind. We weten dat Milo van dark moody houd, bijvoorbeeld een bos. Dit komt overeen met de natuur trends die populair zijn. Klik hieronder voor het volledige document.
Voor ons onderzoek interviewen wij personen die verstand hebben van muziek. Dit onderzoek is uitgevoerd door Daan, Coen en mij, vervolgens heb ik alles uitgeschreven. Dit behoort tot Field onderzoek. Voor dit onderzoek gaan wij naar Popei in Eindhoven. Hier zitten vaak leerlingen van de Rockacademie die verstand hebben van muziek. Wij vinden twee studenten van de Rockacademie genaamd Dylan en Sühela die in het 2e jaar zitten van deze mbo 4 opleiding. Uit ons interview blijkt dat onze vermoedens uit andere onderzoeken sterk worden bevestigd. Het genre van onze opdrachtgever is Electrop-Pop met Indie invloeden. De doelgroep die hierbij hoort is heel breed omdat het toegankelijke muziek is maar iets meer richting de jongere generatie die zich niet zo bezig houden met het verdiepen in muziek. Klik hieronder voor het volledige interview.
Er zijn veel verschillende Adobe programma’s die voor veel verschillende dingen worden gebruikt. Door amateurs en experts, van logo’s tot films. Adobe heeft voor ieder wat wils, maar waarvoor kunnen we ze gebruiken en welke zijn van toepassing op ons project? Ik zoek uit wat ieder programma doet en maak een overzicht om tot onze conclusie te komen. Dit hoort bij Library onderzoek. We hebben een lijst met dingen die wij voor onze opdrachtgever willen doen. Door deze naast het onderzoek te houden kunnen we zien wat van toepassing kan zijn. We kunnen gebruik maken van Photoshop om onze afbeeldingen te bewerken. Premiere Pro en After Effects kunnen gebruikt worden voor de video clip. Met Flame Painter kunnen we nog extra effecten toevoegen. Het logo kunnen we maken in Illustrator. Alle programma’s voor kleurbewerking zoals Divinci komen ook van pas. Klik hieronder voor het volledige document.
Samen met ons groepje hebben we een online enquête gemaakt voor ons onderzoek naar de doelgroep. Hiervoor laten we eerst de muziek van de opdrachtgever horen. Vervolgens vragen we veel algemene en persoonlijke vragen. Hierdoor kunnen we zien of er gelijkenissen zijn tussen mensen die de muziek een hoog cijfer geven. Dit kunnen dan kenmerken van onze doelgroep zijn. Uiteindelijk hebben we 200 antwoorden gekregen op onze enquête. Deze data hebben we handmatig in een excel dataset gezet.
Klik hier voor een link naar de online enquête.
Klik hier voor een link naar de dataset.
Uit alle verzamelde informatie heb ik een persona gemaakt. Dit is een persoon die de hele doelgroep vertegenwoordigt. Dit is Vera van Engelen, een meid van 21 jaar die woont in Brabant en de HBO opleiding Commerciële Economie volgt. Vera houd van sporten, muziek luisteren, boeken lezen en met vrienden op stap gaan. Vera zit ook vaak op Instagram en Snapchat. Ze is een extravert persoon die in haar vrije tijd veel sport en ondertussen muziek luisterd. Dit doet ze vooral via Spotify en ze luisterd veel Billie Eilish. Ze houd ook van kleurrijke kleding en jurkjes. Deze betaalt ze met haar bijbaantje bij de McDonalds.
Achteraf hebben we al onze persona's vergeleken en één ultieme persona gemaakt.
Met de MoSCoW methode kan je goed op een rijtje zetten wat belangrijk is in een project. MoSCoW bestaat uit de M voor Must, de S voor Should, de C voor Could en de W voor Won't. Dit betekent dus dat je op een rijtje zet wat voor jou een Must is. Daarna kijk je wat er eigenlijk bij zou moeten, een Should. Als je tijd over hebt kun je eventueel nog dingen toevoegen. Dit zijn Coulds. Op het einde kijk je naar de Won'ts. Deze halen de opdracht waarschijnlijk niet. Iedereen in ons groepje heeft een MoSCoW lijst gemaakt. Ook hebben we onze opdrachtgever haar MoSCoW lijst laten maken. Deze hebben we uiteindelijk vergeleken en een officiële MoSCoW lijst van gemaakt.
Uiteindelijk hebben we als groep al onze informatie samengevoegd voor onze mediaverkenning. Dit document presenteren we aan het einde van sprint 0 aan de docenten en aan Milo. Hierin staat de informatie die wij nuttig vinden voor ons verdere project én wat onze plannen zijn voor het verdere project. Toen er grote onenigheid ontstond over het uiterlijk van de mediaverkenning heb ik dit opgelost door iedereens ideeën te verzamelen en dit voor te leggen bij de docenten, dit document zit er ook bij en mijn ideeën staan onder concept 4. Na feedback hebben we als groep de dia’s gemaakt. Ik heb de dia’s van Merchendise, Videoclip, Social Media en Logo gemaakt. Hieronder vind je ook onze mediaverkenning én een document met alle conclusies uit onze onderzoeken.
Voor de mediaverkenning heb ik veel verschillend onderzoek moeten doen en documenteren. Omdat ik hier nog niet superveel ervaring mee had heb ik alle workshops gevolgd en feedback gevraagd. Door de workshop over interviews wist ik hoe ik me moest voorbereiden op ons interview en wat voor vragen ik moest stellen.
Ik kreeg ook de feedback dat ik veel onderzoek had maar hier wel een conclusie bij moest zetten. Hierna heb ik conclusies bij elk onderzoek gezet en uiteindelijk naar de verschillende conclusies gekeken op zoek naar een verband. Zo kwam uit ons Library onderzoek, het interview én het onderzoek bij familieleden dat het genre Electro-Pop is.
Ik heb dus geleerd dat er verschillende soorten onderzoek zijn. Als je van verschillende onderzoeken dezelfde bevestiging krijgt word je onderzoek steeds betrouwbaarder. Ook heb ik geleerd dat je je onderzoek goed moet documenteren en je bronnen bij moet houden. Anders stop je veel werk in iets wat uiteindelijk niet veel waard is.
Voor de volgende keer zou ik mijn onderzoek beter documenteren en bijhouden. Ook zou ik meteen de conclusie van mijn onderzoek erbij zetten en beschrijven of ander onderzoek dezelfde uitkomsten hebben of niet. Het opstarten gaat stroever als je iets voor de eerste keer doet maar naarmate ik me meer comfortabeler voelde ging alles steeds beter.
Social Media Plan
Ik heb onderzoek gedaan naar de Instagram algoritmes en de manieren waarop je meer followers kunt krijgen. Dit hoort bij Library onderzoek. Hierin onderzoek ik het effect van hastags op de zichtbaarheid van een post en kom erachter dat hastags een erg belangrijk onderdeel zijn van social media en dat je een hogere interactie krijgt met de community wanneer je meer hastags gebruikt
Ook is de interactie met de community zelf erg van belang. Als jij meer reageert op posts van andere mensen zullen fans je eerder zien, andere artiesten ook eerder op jou reageren én kom je sneller in de voorgestelde lijst van mensen die die andere artiest of community volgen.
Ook kan onze artiest gebruik maken van geotags, hierin zat je de locatie van de foto in je post waardoor mensen die op die locatie zijn of naar die locatie zoeken eerder jouw foto zullen zien
Ik heb ook nog onderzoek gedaan naar wat voor effect de lengte van je captions hebben, een paar tips en tricks om eerder in de voorgesteld lijst van andere te komen en de mogelijkheden van AR filters voor instagram stories.
uiteindelijk heb ik alles voorgelegd aan de opdrachtgever en ze begon meteen met het gebruiken van een paar van deze tips.
Social Media Plan